Lääketieteellinen tutkimus ja kehittäminen
Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonala
19.42 Milla Lahdenperä kok :
Arvoisa puhemies! Ajattelin puheessani korostaa ja kiittää budjetissa olevia sosiaali- ja terveysalan tki-toimintaan, lääketieteelliseen tutkimukseen ja kehittämiseen, kohdistuvia panostuksia.
Tutkimustiedon ja uusien innovaatioiden avulla voidaan parantaa sote-palveluja ja koko sektorin tuottavuutta, vaikuttavuutta ja hoidon laatua. Voidaan tuottaa uudenlaisia palveluita ja tuotteistamista, aiempaa parempia ja tieteelliseen näyttöön perustuvia hoitokäytänteitä sekä yhteistyöverkostojen laajentumista ja tiedon laajempaa levittämistä.
Suomi on maailmanlaajuisesti arvostettu lääketieteellisen tutkimuksen kentällä. Suomessa on muun muassa korkea tieteen taso ja julkaisuaktiivisuus. Suomalainen lääketieteellinen tutkimus on erittäin kilpailukykyistä tieteellisen vaikuttavuuden mittareilla, kuten viittausindekseillä mitattuna. Suomi osallistuu myös aktiivisesti kansainvälisiin tutkimusverkostoihin ja on tunnettu kliinisen tutkimuksen laadusta ja turvallisuudesta.
Monikansalliset lääkeyritykset pitävät Suomea houkuttelevana kohteena kliinisille lääketutkimuksille, sillä maan terveydenhuoltojärjestelmä on yhdenmukainen ja potilaiden rekrytointi on tehokasta.
Meillä Suomessa on myös erinomaiset kansalliset terveysrekisterit ja biopankkijärjestelmät. Meillä on muun muassa tutkimusta, joka yhdistää geneettisiä tietoja kansallisiin terveysrekistereihin ja mahdollistaa huippuluokan genomi- ja epidemiologisen tutkimuksen. Suomi on edelläkävijä myös pitkittäistutkimuksissa, joissa yksilöitä seurataan vuosikymmeniä.
Tällä hetkelläkin meillä on rekistereissä paljon tietoa, tärkeää tutkimusdataa, joten onkin tavoiteltavaa, että saamme nämä tiedot tutkimuksen käyttöön uudistaessamme toisiolakia.
Vaikka Suomi on väkiluvultaan pieni maa, se sijoittuu lääketieteen tutkimuksessa maailman kärkijoukkoon.
On hienoa, että tutkimus huomioidaan myös budjetissa ja tulevaisuutemme tekijänä jatkossakin. — Kiitos.