Ruokastrategia

Ruokastrategia 2040. Muuttuva maailma haastaa meidät. Tarvitsemme yhteisen vision ja strategian siitä, millainen ruokamaa haluamme tulevaisuudessa olla ja miten varmistamme pohjoisen puhtaan ruuan tuleville sukupolville ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla.

Strategiatyössä luodaan visio siitä, millainen ruokajärjestelmä Suomessa on vuonna 2040, mitä toimenpiteitä sen saavuttamiseksi tarvitaan ja millaisiin muutoksiin on syytä varautua.

Itse toivon strategialta käytännönläheisyyttä ja konkreettisia toimia. Keskiössä korkea omavaraisuusaste, huoltovarmuus ja kriisinkestävyys. Näissä oleellisin on alkutuotannon toiminnan jatkuvuuden turvaaminen.

Tuotetaan sellaista mihin meillä on Suomessa edellytykset sekä ylipäätään kysyntää myös vientiin. Teollisuuden kyky jalostaa korkean jalostusasteen tuotteita kulkee käsikädessä.

Tottakai täytyy olla myös tulevaisuuteen luotaava. Suomen ruokatutkimustyö on ollut innovatiivista ja kansainvälisesti edistyksellistä. Solumaatalouden kehittäminen on tärkeää alkutuotannon rinnalla. Myös tuotantohävikin ja sivuvirtojen hallinta sekä teknologian kehitys vievät alaa entistä kestävämpään tulevaisuuteen.

Strategiassa täytyy korostua Suomen vahvuudet sekä alueelliset vahvuudet.

Kaikille avoin kansalaiskysely on tehty ja siihen vastasi 3769 kansalaista sekä strategiapajoihin on osallistunut 627 henkilöä, jotka koostuivat mm. alkutuottajista, järjestöistä, asiantuntijoista ja kuluttajista.

Seuraavaksi strategiaan pääsee vaikuttamaan OKRA-messuilla.

https://mmm.fi/kestava-ja-kannattava-ruokajarjestelma/strategia