Läsnä oleva aikuinen, rajat ja rakkautta!

Puheenvuoroni eduskunnassa 17.4.2024:

Arvoisa puhemies,

70-luvun lapsena tavanomaista oli katsoa mustavalkolähetyksenä Pekka ja Pätkää, jonka pelottavin hahmo oli Justiina kaulimen kanssa. Myöhemmin tv sai värit ja kolmannen kanavan, mutta edelleen ohjelmien anti lapsen näkökulmasta oli melko maltillista; Pelle Hermannia ja Peukaloisten retkeä.

No mitä tv ja netti tarjoaa tämän päivän lapselle: väkivaltaviihdettä verhoutuu lastenohjelmien piirrettyihin ja parhaaseen perheen tv-katseluaikaan mainospaloina välähtelee milloin mitäkin lapsen mielelle käsittelemätöntä materiaalia. Tämän lisäksi perheissä on netflixin kaltaisia palveluita, joiden kautta on tarjolla kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Sitten perheet, joissa lapset ovat saaneet pelikoneet, pleikkarit ja käsiinsä K18 pelejä jo liian aikaisin. Osassa perheitä lapsen koko lapsuus ja nuoruus saattaa mennä lastenhuoneen pimennossa kuulokkeet korvilla pelin räiskinnän kanssa. Ei ole ihme, jos realiteetin ja fiktion väli hämärtyy. Mielenterveys kehittyy jo varhaislapsuudessa vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.

Väkivaltainen käyttäytyminen on aina väärin! Se täytyy tehdä selväksi lapselle jo pienestä pitäen. Ja jos vanhemmat jostain syystä eivät kykene hoitamaan kasvatusvastuutaan niin kuin pitäisi, täytyy yhteiskunnan tukitoimet saada avuksi mahdollisimman nopeasti. Tosiasioiden välttäminen, turha hyssyttely ja asenne, että ”seurataan tilannetta”, eivät useinkaan johda lapsen kannalta mihinkään hyvään lopputulokseen. Päinvastoin aikaa kuluu, monesti useita kuukausia, ennen kuin mitään todella konkreettista tapahtuu ja sen myötä lapsen tilanne kriisiytyy entisestään.

Nuorisopsykiatrian jonot ovat kasvaneet huimaa vauhtia ja hoidon tarpeeseen ei ole pystytty vastaamaan enää odotetulla tavalla. Kouluissa on lapsia, jotka eivät todellisuudessa ole koulukelpoisia.

Kehysriihessä hallitus päätti osoittaa lasten ja nuorten tukemiseen 5 miljoonaa euroa. Tähän sisältyy mm. lapsiasiainvaltuutetun esittämä lastensuojelun hybridimallin kehittäminen. Malli on erittäin tarpeellinen! Se koskee hyvin rajattua joukkoa erittäin väkivaltaisia lapsia ja nuoria, jotka ovat vaaraksi toisille ihmisille tai itselleen.

Muistettakoon myös, että tämä hallitus sääti lain lasten ja nuorten terapiatakuusta.

Päävastuu lapsista on perheillä ja on toki ymmärrettävää nykytilanne, kun työt vaativat paljon aikuisten aikaa, myös aikuisilla on digilaitteet ja niiden käytössä aikahaasteita, eroperheitä on enemmän, asutaan kaukana isovanhemmista, jolloin tukiverkkoa perheille ei myöskään oikein ole.

Näiden yhtälönä ajaudutaan helposti tilanteeseen, jolloin lapsi jää vähemmälle huomioille. Lapsi kuitenkin tarvitsee rajoja ja rakkautta. Pysyvää, turvallista, läsnäolevaa aikuista vierelleen.