Silakan pyyntikielto ei toteutunut!

EU:n maatalous- ja kalastusministerit päättivät tiistaina, että EU:n komission aiemmin ehdottama silakan pyyntikielto ei toteudu.

Suomen eduskunnan suuri valiokunta antoi lokakuun alussa lausuntonsa koskien Itämeren kalastusmahdollisuuksia koskevaa ehdotusta. Suuri valiokunta yhtyi asiassa valtioneuvoston kantaan ja edellytti, että valtioneuvosto ottaa valiokunnan lausunnossa esitetyt seikat huomioon. Suuri valiokunta sai asiasta lausunnot maa- ja metsätalousvaliokunnalta sekä ympäristövaliokunnalta.

Maa- ja metsätalousvaliokunta sekä suuri valiokunta korostivat lausunnoissaan silakan ja lohen kalastuksen tärkeyttä suomalaisena elinkeinona, huoltovarmuustekijänä ja ravintona huomioiden tieteellisessä valossa Itämeren ekosysteemin tilanne.

Pohjanlahden silakkakiintiötä pienennetään 31 prosentilla. Itämeren pääaltaalla ja Suomenlahdella kiintiöt pienenevät 43 prosenttia. Lohikiintiön pienentämisessä komission alkuperäinen ehdotus meni läpi. Pääaltaan ja Pohjanlahden lohikiintiöt pienenevät 15 prosentilla. Arvokkaat kutuvaellukselle saapuvat luonnonlohet on tarkoitus suojella päätöksellä. Kalakantojen säilyminen myös tulevaisuudessa on lopulta kaikkien etu.

EU-ministeriryhmän päätös on loistava esimerkki siitä, miten määrätietoisella vaikuttamistyöllä EU-päätöksiin voidaan saada muutoksia. Komission ajamaa pyyntikieltoa voi hyvällä syyllä kutsua hutiloivaksi lainsäädäntötyöksi. Yhdenkään tutkimuslaitoksen mielestä silakan kohdennetun kalastuksen täyskiellolle ei ole tarvetta.

Silakkakantojen heikkeneminen lähivesillä ei ole ollut kalastajien aiheuttamaa. Sitä paitsi silakka elpyy Suomen vesillä jo kovaa vauhtia. Tutkijoiden mukaan silakkakannat voivat sekä lukumäärältään että yksilökooltaan jo paljon paremmin kuin pari vuotta sitten.

Onneksi järki voitti ja pyynti voi jatkua.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet

Ritva ”Kike” Elomaa (ps.)

Milla Lahdenperä (kok.)